Praktijk Dael

Barry Dael, EFA EHP RFEA 

 

Verduurzamen

 

Hoe kun je jouw woning verduurzamen

Een energiezuiniger huis hoeft niet per se heel lastig te zijn. Met enkele aanpassingen zie je al lagere energierekeningen en stoot je minder uit. Voordat je start met het verduurzamen van je woning, is het handig om het energielabel op te vragen. Op dit label kun je zien hoe jouw huis er nu voor staat en op welke punten er nog winst valt te behalen. Vervolgens kun je kijken welke opties het beste voor jou zijn.

Isolatie en glas

Als je gaat investeren in het verduurzamen van je woning, is het handig om te beginnen met het goed isoleren van je huis. Dit houdt namelijk de warmte beter binnen en kan snel al een hoop schelen. Je kunt je spouwen, gevels, dak of vloer isoleren en de overheid geeft je hiervoor een subsidie. Vanaf januari 2021 valt dit onder de ISDE subsidie. Hier vind je welke bedragen je kunt krijgen van de overheid. Ook met het glas kun je sprongen vooruit maken, dit is vooral handig als je je kozijnen sowieso al gaat aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld jouw dubbele glas veranderen naar driedubbel glas of HR++ glas. Dit houdt meer geluid tegen en warmte binnen. Ook dit wordt gedeeltelijk gesubsidieerd.

Zonnepanelen en een warmtepomp

Met zonnepanelen wek je (gedeeltelijk) je eigen energie op. Soms kun je zelfs terug leveren aan het energienet en verdien je er aan. Voordat je de panelen koopt, is het goed om te kijken of jouw dak geschikt is. Zo is een dak met een hellingshoek van 35 graden optimaal en wil je het liefst dat ze op het zuiden liggen voor een optimaal rendement. Het draagt dan flink bij aan de verduurzaming van je huis. Ook kun je ervoor kiezen om een warmtepomp te installeren. Een luchtwarmtepomp gebruikt de buitenlucht om je huis en water te verwarmen.

 

Hoe financier je het verduurzamen van je woning?

Het energiezuiniger maken van je huis kost geld. En behoorlijk wat ook. Gelukkig krijg je gedeeltes terug met subsidies en bespaar je daarnaast op je energierekening, maar toch zul je in het begin een behoorlijk bedrag moeten neerleggen. Dit kun je op verschillende manieren financieren. Als het bijvoorbeeld gaat om een nieuw huis, kun je een hogere hypotheek krijgen. In 2022 gaat het om een maximaal bedrag van 106% van je woningwaarde. Best fijn als je normaal maar 100% kunt krijgen. Als je al een koophuis hebt, kun je door je hypotheek op te hogen het verduurzamen van je woning betalen. Dit kan als jouw huis overwaarde heeft. Tevens zijn er diverse mogelijkheden om via de overheid een voordelige lening af te sluiten om jouw woning te verduurzamen. Ik geef je graag inzage in deze mogelijkheden.

Vraag hulp

Ik heb help je graag verder. Als gecertificeerd adviseur duurzaam wonen heb ik toegang tot verschillende internetsites om je snel inzicht te geven in de duurzaamheidsmogelijkheden voor jouw woning. Neem contact met mij op voor meer informatie.